Δραγουντέλη

Με μέγιστο υψόμετρο 811 μέτρα, καλύπτει ολόκληρη τη χερσόνησο της Σιθωνίας κι είναι πραγματικά μαγευτικό όποια εποχή κι αν το επισκεφτείτε. Ντυμένος στα λευκά κάθε Χειμώνα, δίνει τη θέση του στο άρωμα των λουλουδιών της Άνοιξης και στην δροσιά του Καλοκαιριού αργότερα, για να σ’ αιχμαλωτίσει μετά στα χίλια χρώματα του Φθινοπώρου. Δασωμένοι λόφοι με δάση ανοιχτής δομής από χαλέπιο και μαύρη πεύκη αλλά και συστάδες βαλανιδιάς και στροβιλιάς (κουκουναριάς) καθώς και θαμνώδεις εκτάσεις κουμαριάς, σχίνου, φτέρης, ρεικιού, ρίγανης, μυρτιάς, λυγαριάς κ.ά, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής πανδαισίας χρωμάτων και αρωμάτων που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα.

Ορεινός βιότοπος ιδιαίτερης σημασίας φιλοξενεί στη πλούσια δασική χλωρίδα του σπάνια πια χαρακτηριστικά θηλαστικά της Χαλκιδικής όπως, ελάφια και ζαρκάδια, λύκους και τσακάλια αλλά και αλεπούδες, λαγούς και αγριογούρουνα, ενώ αποτελεί σημαντική περιοχή για αρπακτικά πουλιά.

Η Σιθωνία  έχει το μεγάλο προνόμιο να συνδυάζει βουνό και θάλασσα κι έτσι να παραμένει το ίδιο ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου. Νέοι δρόμοι, καλής βατότητας, που ανοίχτηκαν τελευταία στο βουνό σε συνδυασμό με τους παλιότερους μα και τα σημασμένα μονοπάτια σε οδηγούν σε κάθε σημείο του και σου δίνουν την δυνατότητα για έναν ασφαλή περίπατο στο δάσος.

κάθε χρόνο ο Δημοτικός Οργανισμός Σιθωνίας, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο – Λύκειο Αγίου Νικολάου και τον πολιτιστικό σύλλογο του «Παρθενώνα», που είχαν και την ιδέα, το «Πέρασμα του  Ντραγουντέλη». Ένα περιβαλλοντικό οδοιπορικό στις ομορφιές του Ίταμου, αλλά και μια ιστορική αναδρομή στα μονοπάτια που παλιότερα συνέδεαν τους οικισμούς της Σιθωνίας.

Φωτογραφίες

Διαδρομή

Τοποθεσία

(Μεγάλος χάρτης)